Aktuelnosti

Obavještenje o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost- uvođenje snižene stope PDV za menstrualne proizvode i pelene za bebe

U Službenom listu Crne Gore, br.140 od 16.decembra 2022.g. objavljen  je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji je stupio na snagu danom objavljivanja. Navedenim zakonom dopunjen je član 24a na način što su u stavu 1, poslije tačke 17) dodate dvije nove tačke 18) i 19), u skladu sa kojima se na menstralne proizvode i pelene za bebe obračunava i naplaćuje snižena stopa PDV od 7%.

Članom 2 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost propisano je da se snižena stopa PDV na menstralne proizvode primjenjuje od 1.januara 2023.godine, a uzimajući u obzir stupanje na snagu ovog propisa, snižena stopa PDV na pelene za bebe primjenjuje se od 16.decembra 2022.godine. Snižena stopa PDV na pelene za bebe je  implementirana u TARICG, dok će snižena stopa PDV na menstrualne proizvode biti implementirana u odgovarajućem prilogu sa početkom primjene od 01. januara 2023.g.

Tarifne pozicije možete naći OVDJE

Related Articles

eCarina.me

Na ovom Web portalu  mozete pronaći

korisne informacije o sistemima E-Carine

koji se pripremaju u Upravi carina Crne Gore.