Aktuelnosti

Predstavnici UPC učestvovali na High level forumu o digitalizaciji carine u Ruandi

Predstavnici UPC učestvovali na High level forumu o digitalizaciji carine u Ruandi

Uprava prihoda i carina Crne Gore učestvovala je na High level forumu „Ubrzanje digitalizacije carinske službe radi podsticanja trgovine u Africi“, koji je održan u Kigaliju, Ruanda 3. i 4. novembra na temu. Domaćin događaja bila je Uprava za prihode i carine Ruande, a organizator je Regionalna kancelarija za izgradnju kapaciteta Svjetske carinske organizacije i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i trgovinske olakšice (GIZ).

UPC Crne Gore je od strane organizatora prepoznata kao jedan od ključnih aktera kada je u pitanju digitalizacija i digitalna transformacija carinske službe i svih zainteresovanih strana u procesu i njeni predstavnici su pozvani da podijele svoja iskustva o digitalizaciji procesa koji prethodi dolasku ekspresnih pošiljki u Crnu Goru.

ruanda 2022 1

Na Forumu su u ime UPC učestvovale Milanka Strunjaš – načelnica Odsjeka za intelektualnu svojinu, zabrane i ograničenja i Maja Racković – šefica CI Aerodrom Podgorica, koje su delegatima kao primjer dobre prakse predstavile projekat koji je UPC uspješno implementirala zajednički sa GIZ- om, a tiče se elektronskog manifesta za ekspresne pošiljke, koji se u Crnoj Gori koristi od početka 2019. godine.

Pored razmjene iskustava i pozitivnih praksi među učesnicima, na Forumu se između ostalog razgovaralo i o trendovima u digitalizaciji na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, perspektivama i statusu digitalizacije među ključnim akterima, uključujući privatni sektor, regionalne ekonomske zajednice (REC), partnerske vladine agencije, Komisiju Afričke unije i Afričku kontinentalnu zonu slobodne trgovine. Delegati su tokom Foruma razmatrali i mogućnosti koje digitalizacija donosi putem sistema elektronskog plaćanja i trgovine, kroz koordinirani menadžment upravljanja granicom i kontrole rizika zasnovan na informatičkom pristupu, implementaciju elektronskih sertifikata o porijeklu, rješenja za praćenje tranzita i takozvanog sistema „single window“, koji omogućava prekograničnim trgovcima da podnesu sva potrebna dokumenta na istom mjestu, umjesto da moraju da imaju posla sa više agencija na više lokacija kako bi dobili potrebnu dokumentaciju, dozvole i odobrenja za kompletiranje procesa uvoza ili izvoza.

  

Related Articles

eCarina.me

Na ovom Web portalu  mozete pronaći

korisne informacije o sistemima E-Carine

koji se pripremaju u Upravi carina Crne Gore.