AKCIZA

PREDMET: Obavještenje o dopuni Pravilnika o utvrđivanju proizvoda i usluga koji se oporezuju po sniženoj stopi PDV od 7% - riba, riblji fileti, svježe i rashlađeno

Obavještavate se da je u službenom listu Crne Gore, br.103 od 21.septembra 2022.g. objavljen  Pravilnik o dopuni Pravilnika o utvrđivanju proizvoda i usluga koji se oporezuju po sniženoj stopi PDV, koji stupa na snagu danom objavljivanja. Ovom dopunom obuhvaćeni su sledeći proizvodi: riba, svježa ili rashlađena i riblji fileti i ostalo riblje meso (nemljeveno ili mljeveno), svježe ili rashlađeno.

Navedeno znači da se od 21.septembra 2022.g., na uvoz proizvoda iz tarifnog broja 0302 i proizvoda iz tarifnih podbrojeva 030431 do 030459 (riblji fileti i ostalo riblje meso (nemljeveno ili mljeveno), svježe ili rashlađeno), obračunava i naplaćuje snižena stopa PDV od 7%, umjesto dosadašnjih 21%.

Skrećemo pažnju da dopunom Pravilnika nisu obuhvaćeni smrznuta riba i fileti, te radi prepoznavanja, odnosno pravilnog svrstavanja, napominjemo da se pod pojmom „rashlađeni“ podrazumijevaju proizvodi rashlađeni na oko 0 °C, ali koji nisu smrznuti.

Dopuna Pravilnika je implementirana u TARICG.

Tarifne pozicije možete naći OVDJE.

Related Articles

eCarina.me

Na ovom Web portalu  mozete pronaći

korisne informacije o sistemima E-Carine

koji se pripremaju u Upravi carina Crne Gore.